Baznīcas gadagrāmata 2023

Dievs lai dāvina gudrību pasaulei un mums sekot Tā Dieva pēdās, kas redz, dzird un mīlestībā atbild. Viņš lai svētī, pasargā un dod mieru 2023. gadā. Viņam lai gods un pateicība mūžīgi!

Prāvests Dr. Jānis Priedkalns, Ph D

Patiesi, patiesi Es jums saku: ja kviešu grauds nekrīt zemē un nemirst, viņš paliek viens; bet, ja viņš mirst, viņš nes daudz augļu. Kas savu dzīvību tur mīļu, tam tā zūd, bet, kas savu dzīvību šinī pasaulē ienīst, tas to paglabās mūžīgai dzīvībai. Ja kāds Man grib kalpot, tad lai viņš seko Man, jo, kur Es esmu, tur būs arī Mans kalps; un, ja kāds Man kalpos, to Mans Tēvs cels godā. (Jņ 12:24–26)

Dzimis 1934. gada 28. martā Bārbelē, Bauskas apriņķī, Latvijā
Miris 2022. gada 14. jūnijā Adelaidē, Austrālijā

Jāņa tēvs Kārlis Priedkalns bija veterinārārsts, bet viņa māte Erna (dz. Krīgera) studējusi teoloģiju. Viņu ģimenē auga arī Jāņa jaunākais brālis Juris un vecākā māsa Ruta. Jānim ar sievu Sarmu (dz. Kaškura) piedzima seši bērni — pirmie divi ASV, tad viens Francijā, divi Anglijā un viens Austrālijā. Viens dēls miris 1993. gadā 19 gadu vecumā. Otrs dēls miris 2018. gadā 57 gadu vecumā. Jānim ir arī deviņi mazbērni un viens mazmazbērns. Sarma mira 2000. gadā. Pēc tam Jānis salaulājās ar Ilgu Vēveri.

Uz Valmieru ģimene pārcēlās, kad Jānim bija divi gadi. Tur dzīvoja līdz 1944. gada rudenim, kad devās bēgļu gaitās uz Vāciju, bet piecus gadus vēlāk — uz Austrāliju. Jānis vairākus gadus no vietas ir dzīvojis gan Austrālijā — Melburnā, Sidnejā un Adelaidē, gan ASV, Vācijā, Francijā, Lielbritānijā, gan atkal Adelaidē, tad Latvijā un vēlreiz Adelaidē.

Savu pirmo akadēmisko grādu Jānis ieguva 1959. gadā, absolvējot Sidnejas Universitātes Veterinārmedicīnas fakultāti. Nostrādājis pāris gadus par veterinārārstu, Jānis devās uz ASV, kur 1966. gadā Minesotas Universitātē ieguva doktora grādu, specializējoties neuroendokrinoloģijā. 1970. gadā Jānis Kembridžas Universitātē ieguva humānitāro zinātņu maģistra grādu un Londonā — veterinārzinātņu ķirurga grādu, bet Goda doktora grādus Jānim piešķīra Latvijas Lauksaimniecības universitāte 1997. gadā un Latvijas Universitāte 2010. gadā. Jau 1994. gadā Jāni ievēlēja par Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju locekli, bet 1998. gadā — par tās īsteno locekli. Jānis bijis arī konsultants Nobela prēmijas piešķiršanai medicīnā un fizioloģijā.

Gan kā mācībspēks, gan kā vieslektors Jānis ir sniedzis lekcijas Minesotas Universitātē, Hārvardas Universitātē, Bostonas Universitātē, Kembridžas Universitātē, Parīzes College de France, Lionas Universitātē, kā arī universitātēs Minchenē un Gīsenē Vācijā, Buenosairesā Argentīnā, Zviedrijas Karolinskas Medicīnas zinātņu institūtā un arī Dienvidāfrikā, Japānā, Somijā un Indijā, protams, arī Austrālijā (kur 25 gadus bija profesors Adelaides Universitātē) un Latvijas Universitātē, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Rīgas Stradiņa universitātē un Vidzemes Augstskolā. Jānis labi pārvaldīja latviešu, angļu, vācu un franču mēli, bija daudzu akadēmisko rakstu autors.

Jānis bija Latvijas Republikas 6. Saeimas deputāts no 1996. gada janvāra līdz 1997. gada februārim, bet 1997. gadā kļuva par Eiropas Padomes parlamentārās asamblejas locekli. 1999. gadā Jāni izvirzīja par Latvijas Valsts prezidenta amata kandidātu. No 1997. līdz 2001. gadam Jānis bija Latvijas vēstnieks Apvienoto Nāciju Organizācijā Ņujorkā, ASV. 2003. gadā Jānis apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni virsnieka pakāpē. No 2003. līdz 2005. gadam Jānis bija Okupācijas muzeja valdes priekšsēdētājs. 2010. gadā Jānis ziedoja vairāk nekā 140 000 eiro Latvijas Universitātei zinātņu pētniecības fondam.

Jānis ir bijis Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē prezidija loceklis un Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes loceklis, Helsinki–86 atbalsta grupas dibinātājs Austrālijā. Kopš 1959. gada sastāvējis “Daugavas Vanagu” organizācijā, Jānis kļuva par tās Austrālijas priekšsēdi, arī par tās Centrālās valdes priekšnieka vietnieku. Jānis bija studentu korporācijas “Lettgallia” loceklis, bija arī tās globālais seniors. Savulaik Jānis bija arī skautu vadītājs Latviešu skautu kustībā. Jānis dziedāja latviešu vīru koros gan Latvijā, gan ASV, gan Austrālijā. Jānim intereses un darbība bija arī vairākās citās sfairās.

Melburnas Universitātē iesāktās teoloģijas studijas Jānis turpināja Vācijā, Minchenes Leopoldina universitātē. 1990. gada 22. jūlijā mūsu baznīcā Jāni ordinēja par diakonu, bet 2013. gada 8. jūlijā — par mācītāju. 2013. gadā Austrālijas Latviešu evanģeliski luterisko draudžu apvienībai (ALELDA) notika divas Sinodes — februārī kārtējā, bet novembrī ārkārtējā, kurā par Austrālijas apgabala prāvestu vienbalsīgi ievēlēja mācītāju Jāni Priedkalnu. Tajā amatā Jānis kalpoja līdz brīdim, kad viņu aizsauca vēl augstākā kalpībā.

Mūžīgu mieru, Dievs, dod…

Miķelis Strīķis, ALELDA priekšnieka laicīgais vietnieks

Atpakaļ uz Gadagrāmatas satura rādītāju

Citas publikācijas sadaļā “In Memoriam”:

Diakone Jautra Ķelpe