Baznīcas gadagrāmata 2024

Paldies par tādu kalpošanu, kuŗa pamazām spēj pasauli pārmainīt arī tad, ja tas tikai tavs pasaules stūrītis!

LELBA Vidienes apgabals

Atvērt logu

Dievs nav netaisns un neaizmirst to jūsu darbu un mīlestību, ko esat izrādījuši gan iepriekš, gan tagad, kalpodami ticīgajiem viņa vārdā. (Ebr 6:10)

Dr. Sarma Eglīte, prāveste

Pateicība Dievam par LELBA Vidienes apgabala draudžu darbiniekiem un uzticīgajiem dievlūdzējiem! Bez jums nebūtu ne draudzes, ne apgabala, ne LELBA, nedz arī LELBP.

Pateicoties Dieva žēlastībai un neskatoties uz to, ka skaitliski sarūkam, turpinām censties kalpot tam Kungam ar prieku, daloties ar Viņa prieka vēsti! Daudz ko varam un darām. Draudžu apkārtraksti priecē ar vēstījumiem par palīdzības darbu, ko veicat kā tuvumā, tā arī tālumā. Ziniet to — Dievs redz jūsu darbu un mīlestību, ko esat izrādījuši, kalpodami ticīgajiem Dieva vārdā.

Pirms gada rakstīju, ka mums jāskatās, “kā teikts filmā “Mūzikas skaņas” — kad Dievs aizveŗ durvis, tad kaut kur Viņš atveŗ logu. Jāmeklē šis logs…” Priecājos, ka tik tiešām šo logu meklējam un esam ieraudzījuši. Apgabala konferencē riskējām, atņemot laiku ziņojumiem un to atvēlot darba grupām, lai pievērstu uzmanību tam, kas palīdzēs mums veikt uzticēto darbu. Pārrunu kopsavilkums iekļauts šī ziņojuma sadaļā “Apgabala darbības”.

Apgabalā darbojas15 draudzes un viena kopa, kuŗās kalpo deviņi garīdznieki — viena mācītāja aprūpē divas apgabala draudzes un viena aprūpē trīs apgabala draudzes. Trīs draudzes paļaujas uz apgabala vikāru aprūpi. Apgabalā kalpo divi vikāri, dzīvo trīs pensionēti mācītāji, kā arī archibīskape, kuŗa kalpo visai LELBP.

Garīdznieki

Mācītājs Visvaldis Rumpēteris aizgāja Dieva mierā 2022. gada 21. augustā. Visvaldis dzimis 1927. gada 24. jūlijā un ordinēts 1978. gada 24. septembrī. Pateicamies Dievam par viņa kalpošanu mūsu Baznīcā! 24. augustā notika viņa piemiņas dievkalpojums. Piedalījās archibīskape Lauma Zušēvica, Milvoku draudzes mācītājs Jānis Ginters, mācītājs Roberts Franklins un es.

Prāvests emeritus Gunārs Lazdiņš pārcēlās uz Floridu 2023. gada jūlijā un ar augustu pārgāja LELBA Austrumu apgabalā.

Draudžu darbība

2023. gada februārī mācītājs Ivo Roderts ieradās Indianapolē un amatā ievests Indianapoles draudzē 23. aprīlī. Dievkalpojumā piedalījās mācītāji Ojārs Freimanis, Jānis Ginters, prāvests emeritus Gunārs Lazdiņš un es.

Indianapoles draudzes mācītāja Ivo Roderta amatā ievešana. No kreisās: prāvests emeritus Gunārs Lazdiņš, mācītājs Jānis Ginters, mācītājs Ojārs Freimanis, prāveste Dr. Sarma Eglīte, no mugurpuses: mācītājs Ivo Roderts

Mācītāju Ivo Rodertu apsveic draudzes priekšnieks Mārtiņš Pūtelis

Garīdznieki un Indianapoles draudzes priekšnieks mācītāja Ivo Roderta (vidū) amatā ievešanas dienā

Klīvlandes Apvienotā draudze atzīmēja 60 gadu pastāvēšanu draudzes pilnsapulces dienā 26. martā. 1963. gada 31. martā Klīvlandes Miera draudze (dibināta 1951. gada 9. septembrī) apvienojās ar Klīvlandes Latviešu draudzi (dibināta 1951. gada 10. jūnijā).

Apgabala darbība

Vidienes apgabala pienākumos ietilpst Gaŗezers. Ticības mācību Gaŗezera Vasaras vidusskolā mācīja: 1. klasei Silvija Kļaviņa–Barshney, 2. klasei diakone Guna Reina, 3. klasei prāveste Dr. Sarma Eglīte un 4. klasei archibīskape Lauma Zušēvica. Nodarbības notika arī Bērnu nometnei un Sagatavošanas skolai — mācītājs Ivo Roderts stājās šo nodarbību vadītāju rindā.

Dievkalpojumus Gaŗezerā 2023. gada vasarā vadīja apgabala garīdznieki: archibīskape Lauma Zušēvica, mācītājs Ivo Roderts, mācītāja Aija Graham, mācītājs Ojārs Freimanis un prāveste Dr. Sarma Eglīte. Priecājāmies, ka mūsu pulkam pievienojās Rietuma apgabala diakone Guna Reina, kuŗa Gaŗezerā gan mācīja, gan vadīja dievkalpojumu.

Apgabala konference notika 2022. gada 8. un 9. oktobrī Kalamazū draudzes telpās. Pārstāvētas bija 10 no 15 draudzēm, kopā 26 balsstiesīgie (16 laji un 10 garīdznieki). Priecājāmies, ka ar mums kopā bija jaunievēlētā LELBA Pārvaldes priekšniece prāveste Anita Vārsberga–Pāža.

Sekojot LELBA Satversmei, konferencē bija jāievēl apgabala garīgais vadītājs un apgabala laju pārstāvis LELBP Virsvaldē. Ievēlēti tika līdzšinējie: prāveste Dr. Sarma Eglīte un Uģis Grīnbergs.

Vidienes apgabala konferenci uzrunā LELBA Pārvaldes priekšniece, prāveste Anita Vārsberga–Pāža

Lielu daļu konferences laika pavadījām darba grupās, apskatot divus galvenos tematus: “Baznīca un tās darbs” (LELBP un LELBA) un “Mūsu draudzes un to darbs”.

Darba grupu ierosinājumi:

Izveidot “datubanku” — iesūtot materiālus: mācībām — Kristīgās audzināšanas nozarei; laju dievkalpojumiem, jaunākām dziesmām, jaunākām liturģijām — BLUM nozarei.

Piedāvāt šablonus (Templates) apliecībām: kristībām, iesvētībām un laulībām; vēstulēm: draudzē iestājoties, izstājoties, pārejot uz citu draudzi, apstiprināt kristības vai iesvētības utt.

Atjaunot Baltās svētdienas tradīciju (mācītāju izmaiņa) ar vēlamību, ka izmaiņā piedalītos arī draudžu amatpersonas.

Ierosināts bija apskatīt iespēju izveidot tā saucamās fokusgrupas:

Par identitāti — “Kas mēs esam” (Image branding).

Sagatavot aprakstus divos variantos: īsais (elevator pitch) un izsmeļošāks. Tēmas: Kam tic latviešu luterāņi Ziemeļamerikā? Kas mēs esam — kas ir LELBP? Kas ir LELBA? Kā arī par mūsu Baznīcas izcelsmi — saknes Latvijā, 2. Pasaules kaŗš, bēgļu gaitas, trimda.

Aprakstus piedāvāt, lai varētu ievietot LELBP, LELBA un/vai draudžu mājaslapās.

Informācijas nozare

Lūgums atjaunot šo nozari, lai rastu labāku iespēju informācijas plūsmai, apvienojot vairākus e–pastus, lai “nebombardējam” ļaudis ar e–pastiem no visām pusēm. Jautājums bija, vai nevaram atjaunot LELBA ziņas, papildinot ar LELBP ziņām: kas, kad, ko? Tās izsūtītu ik pa divām nedēļām vai reizi mēnesī. (Tur varētu ievietot informāciju par kārtējām Zoom sanāksmēm, rakstus par svinamām dienām utt.)

Lūgums mājaslapās (LELBP un LELBA) dalīties ar notikumiem, lēmumiem, ierosinājumiem.

Sakopot un darīt pieejamu informāciju par fondiem: kādi mums ir, to mērķi (daudziem ir neskaidrības, ar ko atšķiras Rītdienas Fonds, Misijas fonds un Palīdzības fonds). Pierakstīt, kuŗš par tiem atbildīgs — LELBA vai LELBP — un kur ziedojumi sūtāmi, un kā vārdā rakstāmi čeki.

Technoloģijas nozare

Aicinājums izveidot Technoloģijas nozari, jo ieteicams modernizēt mūsu mājaslapas, lai caur tām rastos piederības sajūta LELBP un tās apgabaliem. Izskanēja doma, ka galvenā lapa varētu būt LELBP, kuŗā atrastos saites (link) uz LELBA, Lielbritāniju, Latviju utt. Tas varētu atvieglināt meklēšanu par apgabaliem, fondiem, kas, kad, kur utt. Informācija ne vienmēr ir viegli atrodama, jo ne visi zina, kur to meklēt, piemēram, ne visiem zināms, ka Ārmisijas nozare ir LELBA nozare vai arī ka tai ir sava mājaslapa. Ne visi zina, ka informācija par Misijas fondu ir atrodama LELBP, nevis LELBA mājaslapā.

Izpētīt, vai ir kāda jaunāka, mums piemērotāka platforma — iespējams, ka mājaslapas un Facebook ir novecojušas. Izpētīt tikšanās iespējas virtuālajā pasaulē — vai ir labākas platformas kā Zoom? Nākt klajā ar ieteikumiem par mobilajām lietotnēm (Mobile app), ko lieto jaunākā paaudze.

Šī nozare varētu izpētīt un dalīties ar ieteikumiem par virtuālu balsošanu, kā arī online variantus ziedojumiem. Vai ir iespējas draudzēm veikt ziedojumus online — līdzīgā veidā kā “Bill pay”?

Nepieciešamība pēc “Streamlining”

Konferences dalībnieki domāja, ka pienācis laiks vienkāršot LELBP un LELBA struktūras, tostarp apskatīt apgabalu robežas. Lietderīgi pārskatīt nozaru mērķus, jo šķiet, ka kādas veic līdzīgu darbu.

Kases/ziedojumi. Izpētīt iespējas vienkāršot atbalstu nodošanu LELBA, LELBP, dažādiem fondiem — varbūt var kādas kases apvienot.

Evaņģelizācija

Kā centrā noturēt to, ka esam garīga kopiena? Jo, lai draudze dzīvotu, tās locekļiem ir nepieciešams garīgi augt. Vai iespējams papildināt dvēseles aprūpes darbu, piedāvājot saziņu virtuālajā pasaulē?

Arvien biežāk sastopamies ar to, ka draudzes locekļi maina dzīvesvietu. Kā izveidot efektīvāku komunikāciju starp draudzēm, lai kontaktinformācija nonāktu tuvākajai draudzei?

Kā ieviest draudzēs sprediķa “izaicinājumus”?

Kā veidot mazas, uzticamas grupas, kuŗās katrs var dalīties savos sirds un ticības piedzīvojumos un pārdzīvojumos, nebaidoties, ka viņus pārpratīs vai nepieņems?

Vidienes apgabala konferences dalībnieki pēc noslēguma dievkalpojuma

Vidienes apgabala vārdā un labad kalpo:

  • Uģis Grīnbergs (Kalamazū) — LELBP Baznīcas Virsvaldē,
  • Eduards Petrovskis (Milvoki) — Vidienes apgabala kasieris,
  • Sandra Kalve (Milvoki), Uldis Pūliņš (Čikāgas Pēteŗa) un Ivars Zušēvics (Milvoki) — Revīzijas komiteja,
  • Andrejs Junge (Milvoki) — apgabalu informējot par Gaŗezeru un uzturot sakarus ar to.

LELBA Pārvaldē ievēlētie locekļi no Vidienes apgabala:

  • Andris Celcherts (Klīvlande) — LELBA Pārvaldes loceklis un kasieris, • mācītāja Aija Graham — LELBA Pārvaldes locekle,
  • Sandra Kalve (Milvoki) — LELBA Pārvaldes priekšnieces laju vietniece un Palīdzības nozares vadītāja.

LELBA nozares vadītājas no Vidienes apgabala:

  • Silvija Kļaviņa–Barshney (Čikāgas Ciāna) — Kristīgās audzināšanas nozare,
  • mācītāja Dr. Dace Skudiņa — Ārmisijas nozare,
  • mācītāja Dr. Kristīna Sūna–Koro — LIRS nozare,
  • prāveste Dr. Sarma Eglīte — BLUM nozare un Arodskolu stipendiju fonda vadītāja, kontaktpersona Zvannieku bērniem.

Paldies visiem fotogrāfiem!

Atpakaļ uz Gadagrāmatas satura rādītāju