Baznīcas gadagrāmata 2024

Paldies par tādu kalpošanu, kuŗa pamazām spēj pasauli pārmainīt arī tad, ja tas tikai tavs pasaules stūrītis!

Mūsu darbs Latvijā

Dziediet tam Kungam jaunu dziesmu!

Ieva Puriņa, prāveste

2022. gada nogale un 2023. gads mums Latvijā izskan caur dziesmām. Tiešām, lai skan pateicība Dievam par visu labu, ko Viņš mums dod! Ar prieku pieminu būtiskākos šī perioda notikumus.

2022. gada 16. oktobrī ar dievkalpojumu Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā atzīmējām mūsu Baznīcas 100. jubileju. Dievkalpojumā piedalījās archibīskape Lauma Zušēvica, Latvijas garīdznieki, draudžu locekļi un viesi. Pēc ilgā ierobežojumu laika bija liels prieks tikties klātienē un kopā svinēt.

Pirms mūsu Baznīcas 100. jubilejas dievkalpojuma

Vēlāk oktobrī ar mācītāju Zigmāru Ziemani, Piksāru un apkārtnes ļaudīm pie Piksāru dievnama iestādījām vienu no Glika ozoliem. Ozolu stādi bija izaudzēti no Alūksnes Glika ozolu zīlēm un tika stādīti pie dievnamiem un citās sabiedriski nozīmīgās vietās Latvijā.

Lielākās pārmaiņas mūsu Baznīcā Latvijā ir tās, ka mācītājs Zigmārs Ziemanis ar ģimeni ir pārcēlies uz Aizputi un sācis kalpot Aizputes draudzē. Savukārt mācītājs Guntis Bukalders ir pārņēmis viņa kalpošanu Piksāros un Blomē.

Vēl šajā laikā man bija pienākums un gods pārstāvēt mūsu Baznīcu Pasaules luterāņu federācijas (PLF) reģionālajās Baznīcu vadītāju sanāksmēs 2022. gada oktobrī Bratislavā, Slovākijā un 2023.gada martā Oksfordā, Lielbritānijā. Šo sanāksmju mērķis bija kopīgi sagatavoties PLF13. asamblejai, kas notiks 2023. gada septembrī Krakovā, Polijā.

PLF ģenerālsekretāre Anne Burghardt (Igaunija) sniedz priekšlasījumu PLF Eiropas Baznīcu vadītāju konsultācijās

2023. gada 23. februārī notika režisores Kristīnes Briedes uzņemtās dokumentālās filmas “Svārstības” pirmizrāde. Filmā parādīti sieviešu pieredzes stāsti ceļā uz kalpošanu Dievam, divi no tiem ir par mūsu Baznīcas garīdzniecēm Rudīti Losāni un Dr. Daci Balodi.

Filmas “Svārstības” galvenās varones Dr. Dace Balode, Agrita Staško, Rudīte Losāne un režisore Kristīne Briede

Maija beigās notika tradicionālais Baznīcu nakts pasākums, kurā savas durvis atvēra vairākas mūsu baznīcas. Es pārstāvēju mūsu Baznīcu atklāšanas dievkalpojumā Baldones baznīcā.

Jūnijā savu 22. izlaidumu piedzīvoja Iļģuciema sieviešu cietuma programma “Mirjama”, ko vada mūsu mācītāja un kapelāne Rudīte Losāne. 14 programmas absolventes sveica gan tieslietu ministre, gan attālināti mūsu archibīskape Lauma Zušēvica.

Programmas “Mirjama” izlaidumā Iļģuciema sieviešu cietumā. No kreisās: cietuma priekšniece Inna Latkovska, mācītāja un kapelāne Rudīte Losāne un tieslietu ministre Inese Lībiņa–Egnere

Jūlija sākumā Latvijā neilgu laiku viesojās mūsu archibīskape Lauma Zušēvica. Īsās, bet intensīvās vizītes ietvaros tikāmies ar tieslietu ministri Inesi Lībiņu–Egneri un pārrunājām mūsu Baznīcas darbības Latvijā juridiskos aspektus. Savukārt vizītē pie Valsts prezidenta Egila Levita archibīskape saņēma Triju Zvaigžņu ordeni.

Valsts prezidents Egils Levits un Triju Zvaigžņu ordeņa komandiere archibīskape Lauma Zušēvica

Archibīskapes Laumas Zušēvicas vizīti Latvijā vainagoja XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku dievkalpojums 9. jūlijā Rīgas Lutera draudzes dievnamā Torņkalnā. Dievkalpojums daudziembija svētku kulminācija un īpašs piedzīvojums. Kuplais kora skanējums, ko papildināja klātesošo balsis, tautastērpi un vainagi, lūgšanas un pateicība, patiess prieks un aizkustinājums. Tiešām pateicība Dievam!

Dziesmu un deju svētku dievkalpojums Rīgas Lutera draudzes dievnamā

Krāšņie dievgaldnieku tautastērpi

Garīdznieki un svētku dievkalpojuma organizatori

Aizputes Autonomā evaņģēliski luteriskā draudze

Draudzes priekšniece Ilze Plamše, mācītājs Zigmārs Ziemanis

Aizputes Autonomajā evaņģēliski luteriskajā draudzē pēdējais gads ir bijis pārmaiņu laiks. Draudzei nācās meklēt gan jaunus ērģelniekus, gan draudzes mācītāju. Ar Dieva palīgu viss ir izdevies, un no 2022. gada 31. decembra kalpošanu draudzē ir uzsācis mācītājs Zigmārs Ziemanis. Savu kalpošanu sākuši arī divi ērģelnieki. Pārmaiņas ir skārušas arī iknedēļas dievkalpojumus. Tie tagad tiek svinēti katru svētdienu pl. 11.00. Tā kā draudzē ir vairāki vecāka gadagājuma cilvēki, kuri uz dievkalpojumiem veselības stāvokļa dēļ vairs netiek, tad pievēršam uzmanību tam, lai šie cilvēki garīgo aprūpi saņemtu pie sevis mājās vai aprūpes centros. Īpaša uzmanība tika pievērsta arī 2023. gada Lieldienu svētkiem. Uz šo dievkalpojumu aicinājām gan savus draudzes locekļus, gan viesus, kā arī iestāžu un pašvaldības pārstāvjus.

Lieldienu dievkalpojuma noformējumu veidoja draudzes priekšniece Ilze Plamše

Lai sekmētu informācijas izplatību tiem draudzes locekļiem, kuri savā ikdienā internetu nelieto, sākām izdot avīzīti “Draudzes ziņas”. Tajā rakstām par aktuālo draudzē, kā arī publicējam labu un vērtīgu “garīgo maizi” — draudzes mācītāja sprediķu fragmentus vai arī citu mācītāju vai sludinātāju pārdomas.

2023. gadā kārtējo reizi mūsu Sv. Jāņa dievnama durvis vērām pasākumam “Baznīcu diena” un “Baznīcu nakts”. Sadarbībā ar novada pašvaldību un vietējo kultūras centru baznīcas durvis un baznīcas torni atvērām apskatei pilsētas rīkoto pasākumu laikā. Tornī uzkāpt gribētāju šoreiz bija ļoti daudz!

Ar dziļu pateicību Dievam varam sacīt, ka draudze pieaug. Draudzē ir svinētas kristības, iesvētības. Ir cilvēki, kas atgriežas pilntiesīgo draudzes locekļu sarakstā. Tāpat ir tādi, kas pie mums pārnākuši no citas draudzes.

Kristību dievkalpojums. Vidū — mācītājs Zigmārs Ziemanis

Savā kalpošanā sabiedrībai un cilvēkiem īpašu uzmanību vēlamies pievērst bērniem. Noteikti gribam atjaunot draudzes Svētdienas skolas darbību, kā arī atrast citus veidus, kā atbalstīt bērnu gan fiziskās, gan garīgās vajadzības. Šim mērķim izlūdzamies arī mūsu LELBP aizlūgšanas.

Autonomā evaņģēliski luteriskā draudze Cīravā

Mācītāja Rudīte Losāne

Dievkalpojumi Cīravas draudzē notiek katra mēneša ceturtajā svētdienā. Pēdējā laikā tos apmeklē 5–15 draudzes locekļi. Vairāk apmeklētāju ir Baznīcas svētkos. Parasti dievkalpojuma apmeklējums samazinās gada aukstajā periodā, jo dievnams ziemā nav apsildāms. Domājot par to, lai dievkalpojumi draudzes locekļiem būtu pieejami arī rudenī un ziemā, esam uzsākuši sadarbību ar Cīravas kultūras namu un tā direktori Santu Matvijčuku. Arī šogad, sākoties aukstajam laikam, plānojam dievkalpojumus noturēt kultūras nama mājīgajās telpās. Svētku reizēs dievkalpojumus bagātina pieaicinātie mūziķi no tuvākajām pilsētām.

Arī šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, dievkalpojums notika Cīravas pagasta svētku ietvaros, un tas tika iekļauts kopējo pasākumu sarakstā.

Pasākumu cikla “Ceļojums pa Bībeles lielajām tēmām” afiša

Meklējot jaunus veidus, kā studēt Bībeli un kā piesaistīt interesentus ārpus draudzes un jaunus draudzes locekļus, esam uzsākuši pasākumu ciklu “Ceļojums pa Bībeles lielajām tēmām”. Katrs pasākums sākas ar mācītājas Rudītes Losānes priekšlasījumu par kādu Bībeles tēmu. Tam seko tematiski saistīta mākslas vai dokumentālā filma, kura tiek demonstrēta sadarbībā ar “Kinopunktu” — organizāciju, kurai ir licence izplatīt Latvijā ražotās filmas. Noslēgumā — diskusija. Ceļojumus pa Bībeles lielajām tēmām atbalsta Cīravas pagasta administrācija un personīgi bibliotēkas vadītāja Kristīne Āreniece, ļaujot izmantot bibliotēkas zāli.

Apmeklētāju skaits pagaidām ir neliels, taču interese par pasākumiem aug.

Bibliotēkas zālē katru mēnesi notiek draudzes Svētdienas skolas nodarbības. Tās apmeklē 20–30 mazo cīravnieku. Svētdienas skolas nodarbības vada skolotājas Signe Paula un Megija Krieviņa, izmantojot materiālus, ko esam iegādājušies LELB izdevniecības veikalā “Ihtis”, kā arī liekot lietā savu radošo pieeju. Šovasar pēc pandēmijas pārtraukuma esam ieplānojuši Svētdienas skolas bērnu ekskursiju uz Nīcas pagastu, kurā piedalīsies arī daļa bērnu vecāku. Ceram, ka tuvākajā nākotnē Svētdienas skolas skolotājas iegūs bērnu nometņu vadītāju sertifikātus, lai turpmākajos gados varētu rīkot Svētdienas skolas bērnu vasaras nometnes.

Svētdienas skolas bērni ar Ziemsvētku dāvaniņām

Sadarbībā ar Cīravas pagastu katru gadu augusta otrajā svētdienā notiek dievkalpojumi Cīravas un Krustkalna kapos.

Lielu finansiālo atbalstu, palīdzot sagādāt materiāli tehnisko nodrošinājumu Cīravas draudzes pasākumiem ārpus dievnama, mums sniegusi LELBA Milvoku draudze, LELBA Palīdzības nozare un LELBP Misijas fonds. Šie pasākumi ir noderīgi, lai draudze kā sociāla kopiena iekļautos kopējā Cīravas sociālajā infrastruktūrā un tādā veidā kļūtu atvērtāka un pieejamāka Dieva meklētājiem.

Pēc Rokaižu pansionāta direktores Edītes Lasmanes uzaicinājuma jau vairākus gadus sniedzam garīgās aprūpes pasākumus pansionāta iemītniekiem. Reizi mēnesī notiek draudzes atbalstītie dievkalpojumi divās pansionāta mājās, kā arī tiek veikta individuāla pastorāla aprūpe.

Tā kā draudzei pieder īpašumi, tad notiek arī saimnieciskā darbība. To veic draudzes priekšniece Līga Grīnvalde. Tiek apsaimniekots gan dievnams, gan arī daudzdzīvokļu māja “Mācītāja ferma”, kurā dzīvo sešas ģimenes. Kā ziņo Līga Grīnvalde, draudzes finansiālie līdzekļi veidojas no draudzes locekļu un baznīcas apmeklētāju ziedojumiem, kā arī no dzīvokļu īrnieku īres maksām. Ārkārtas situācijās draudze lūdz finansiālu palīdzību LELBP vadībai, ko arī vienmēr saņem. Šajā gadā tika veikts draudzes nelielās meža teritorijas sakārtošana, kas palīdzēja iegūt nedaudz papildu ienākumus. Draudze regulāri iesniedz ikgadēju ienākumu un izdevumu atskaiti Valsts ieņēmumu dienestam.

Ilzu baznīcas Sofijas draudze

Prāvests emeritus Kārlis Žols

Ilzu baznīcas altārglezna “Sofija”

Jēkabpils novada Rites pagasta Ilzu baznīcas Sofijas draudzē kā arvien katru mēnesi norisinās dievkalpojumi. Esam pieredzējuši gan kristības, gan iesvētības. Priecājamies, ka mūsu dievnams arvien vairāk atgūst piepildījumu savai patiesajai misijai kā vieta, kurā ļaudis lūdz Dievu un sajūt Gara pieskārienu.

Arvien vairāk ļaudis gan no Latvijas, gan Lietuvas dodas uz Ilzu baznīcu, lai aplūkotu mūsu altārgleznu — gleznotāja Vitālija Jermolajeva unikālo darbu “Sofija”.

Esam arī saņēmuši dāvinājumu no dienas centra “Tabita” Ogrē — elektriskās ērģeles, kas nu jau ir ieskandinājušas mūsu dievnamu.

Protams, dievnams gaida, kad tiks veikti nepieciešamie remontdarbi, bet ticam un ceram, ka tuvākajā nākotnē arī šie darbi virzīsies uz priekšu.

Sirsnīga pateicība dievnama saimniekiem — Sarkaņu ģimenei, draudzes valdei un katram draudzes loceklim par atbalstu mūsu draudzei!

Liepājas Krusta evaņģēliski luteriskā draudze

Draudzes priekšniece Karīna Krieviņa

Draudzes kā diakoniskas draudzes kalpošana ar atbalstītāju, draudzes locekļu un diakonijā darbojošos ļaužu palīdzību ir izpaudusies dažādās jomās. Iepriecina, ka Toronto “Daugavas Vanagi” sniedza iespēju Ziemsvētku laikā kaut nedaudz finansiāli atbalstīt dažas trūcīgas ģimenes ar bērniem.

Ar Čikāgas Latviešu Sv. Pētera draudzes Dāmu saimes palīdzību ir iespēja nodrošināt ar siltām pusdienām cilvēku ar īpašām vajadzībām atbalsta grupas “Dvēseles enkurs” tikšanās reizes. Šiem cilvēkiem, kas ir vientuļi un ar zemiem ienākumiem, kam siltas ēdienreizes ir retums, kopīga maltīte un sadraudzība ir īpašs nedēļas notikums.

Atbalstot Ukrainā cietušos, rokdarbnieces sarūpēja ap simts silto adījumu vienību — cimdus, šalles, čības, 70 pārus zeķu un īpašus filcētus izstrādājumus ievainotajiem. Ukrainas bēgles ar bērniem un citi diakonijas apmeklētāji piedalījās dažādās rokdarbu nodarbībās: floristikā, gleznošanā, lietišķajā mākslā, sveču liešanā u. c.

Iespēju robežās tika sniegta dažāda veida palīdzība emeritētajam mācītājam Raivo Biteniekam, kuram ir nopietnas veselības problēmas. Draudze iesaistījās un atbalstīja arī viņa otrā dzejas krājuma “Āra prāts” izdošanu.

Pēc pandēmijas oktobrī atkal tika sarīkots labdarības pasākums “Ābolsvētki”, kas visu šo laiku tika ļoti gaidīts. Pirmo reizi ar atbalstagrupas “Dvēseles enkurs” iesaistīšanos pēc jaunas receptes tika pagatavots ābolu ievārījums.

Pasākumā “ābolsvētki” top ābolu ievārījums

Godinot reformācijas vēsturi, kopā ar Latvijas Vienoto Brāļu draudzi un mācītājiem Gundaru Ceipi un Verneru Šteinbergu tika organizēta Brāļu draudžu diena. Lektori iepazīstināja ar Brāļu draudžu vēsturi, bija sadraudzības mielasts un mūzika. Pasākuma noslēgumā — ēŗģelnieka Žaņa Eilenberga kapavietas apmeklējums un lūgšana Līvas kapos.

Brāļu draudžu diena pulcē daudz interesentu

Otro gadu draudze piedalījās pasākumā “Baznīcu nakts”.

Pasākumā “Baznīcu nakts” varēja iegādāties cilvēku ar invaliditāti darinātus rokdarbus

Ar Jūrmalciema “Aizjomiešu” atbalstu bija iespēja baudīt garšīgu zivju zupu, “Domino” tirdziņā varēja iegādāties rokdarbus, ko pagatavojuši cilvēki ar īpašām vajadzībām. Sekoja muzikālā daļa ar čella priekšnesumiem, ļoti emocionāla un sirsnīga izvērtās mīļāko korāļu kopdziedāšana.

Baznīcas talkā visi čakli strādāja

Gada sākumā notika sadraudzības un pateicības sarīkojums, kas veltīts visiem, kas brīvprātīgi iesaistījušies pasākumu organizēšanā un kalpojuši līdzcilvēkiem, ziedojot savu laiku, enerģiju un finanses.

Draudzei ir sācies pēdējais tiesvedību process ar LELB par draudzes tiesībām paturēt baznīcu un draudzes namu.

Informācija par draudzes un diakonijas darbu atrodama mājaslapā: www.kalpot.lv.

LELBP kopas veidošana Ogrē

Prāvests emeritus Kārlis Žols

Jau ilgāku laiku reizi mēnesī arī Kalna prospektā 3, Ogrē tiek noturēti LELBP dievkalpojumi un tikšanās. Vēl pagaidām nevaram lepoties ar lielu Ogres kopas apmeklētāju skaitu, tomēr ceram, ka šī draudzes misija pieaugs un pulcinās vairāk ogrēniešu. Mums Ogrē nav sava dievnama, bet apzināmies, ka Dievu kopā lūgt un būt vienotā garīgā ceļā varam it visur, kur atrodam domubiedrus.

Rīgas Evaņģēliskā draudze

Mācītāja Dr. Dace Balode, mācītājs Guntis Bukalders

2022. gada rudenī draudze varēja atgriezties pie ilggadējām tradīcijām — mūs atkal apciemoja bērni un viņu skolotāji no Rugājiem. Pēc dievkalpojuma, kas bija pilns ar bērnu dzīvīgumu, varējām būt kopā vēl dziesmās un stāstos. Kā katru gadu 1. septembrī draudzes mācītājs, šoreiz Guntis Bukalders, mēroja ceļu uz Rugājiem, lai piedalītos mācību gada iesākuma svinībās un klātienē piedzīvotu, kā mazie pirmklasnieki izvēlas savu draudzes dāvāto skolas somu.

Rugāju pirmklasnieki un skolotāji ciemojas draudzē

1. septembrī Rugāju bērni ar dāvinātajām somām

Draudze arī aktīvi iesaistījās labdarībā, atbalstot cilvēkus Ukrainā. Par saziedotajiem līdzekļiem tika iegādātas galda spēles un saldumi Bučas liceja bērniem, lai gaisa trauksmes laikā pagrabtelpās nebūtu garlaicīgi, kā arī sveces un siltas vilnas segas vairākām ģimenēm. Sakām paldies visiem, kas atsaucās aicinājumiem ziedot, paldies arī visiem, kas palīdzēja, lai ziedojumi sasniegtu mērķi, īpašs paldies mūsu Edītei Bērziņai, bez kuras šis draudzes palīdzības darbs nebūtu bijis iedomājams. Draudzei ir izveidojusies sadarbība ar žurnālistu Ati Klimoviču, kurš ziedoto nogādā līdz Ukrainai. Viņš arī viesojās draudzē ar stāstījumu par savu palīdzības darbu tiem, kam tas ir nepieciešams, un par cilvēkiem, kas ierauti šajā nežēlīgajā karā.

Atis Kļimovičs draudzes sarūpēto palīdzību nogādā Ukrainā

Rīgas Evaņģēliskās draudzes gādātās segas nonākušas Ukrainā

Gada nogalē draudze rīkoja ekumēnisku Ziemsvētku dievkalpojumu kopā ar metodistu Rīgas 1. draudzi. Kalpoja mūsu draudzes mācītāji Dr. Dace Balodeun Guntis Bukalders, kā arī metodistu mācītāja Anna Dobele. Šis bija skaists, dziesmots dievkalpojums ar abu draudžu pārstāvju kopkori.

Mēs turpinām tikties mēneša otrajā un ceturtajā svētdienā klātienē un attālināti. Bez mūsu mīļajiem un aktīvajiem draudzes locekļiem un draudzes valdes visi šie notikumi un draudzes darbs nebūtu iespējams.

Rīgas Evaņģēliski luteriskā Reformātu–Brāļu draudze

Draudzes rakstvede Linda Baļčūne

Reformātu–Brāļu draudzē esam pārdzīvojuši interesantu laiku un atklājuši, ka tiešsaistes svētbrīdis ir tikpat svarīgs kā tikšanās klātienes dievkalpojumā. Mūsu draudzes gani — prāvests emeritus Juris Cālītis un mācītājs Ivo Rode — katru svētdienu mūs vieno tiešsaistes svētbrīdī Zoom platformā un reizi mēnesī klātienes dievkalpojumā Rīgā. Tad, kad saule silda un draudzei priecīgs noskaņojums, dievkalpojumi notiek baznīcas dārzā. Neskatoties uz pārmaiņu laikiem un retāku tikšanos, kristības un laulības notiek!

Prāvests emeritus Juris Cālītis un Sandra Dzenīte–Cālīte pēc Vasarsvētku dievkalpojuma

Ikvienu, kas vēlas pievienoties tiešsaistes dievkalpojumiem, lūdzam sazināties ar rakstvedi; viņas e–pasts: linda.balcune@gmail.com. Mūsu dievkalpojumu ierakstus var klausīties Youtube kanālā: https://www.youtube.com/channel/UCw3CwA9trynYuty7L6AXbiA/videos.

Draudze pēc pēc Vasarsvētku dievkalpojuma anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcas dārzā

Valtaiķu Evaņģēliski luteriskā draudze

Mācītājs Varis Bitenieks

Dievkalpojumi notiek reizi mēnesī Kazdangas pilī. Gada laikā ir nokristīti 15 cilvēki — seši pieaugušie un deviņi bērni. Iesvētīti ir divi. Laulības iesvētības bijušas vienam pārim. Mūžībā pavadīta viena dvēsele.

Svarīgākais tomēr ir tas, kas notiek Eiropas Cilvēktiesību tiesā saistībā ar Valtaiķu dievnama atgūšanu. Tam veltītas vairākas tikšanās un domapmaiņas. LELBP Virsvalde ir dažādos veidos palīdzējusi Valtaiķu draudzei. Bet vēl priekšā ar Dievpalīgu daudz darāmā.

Pēc archibīskapes Laumas Zušēvicas lūguma situāciju komentē bijušais LELBP Virsvaldes loceklis, advokāts Miķelis Strīķis: “Valtaiķu Evaņģēliski luterisko draudzi dibināja 1568. gadā. Pašreizējā Valtaiķu Evaņģēliski luteriskā baznīca celta 1872. gadā. PSRS okupācijas laikā draudze nepārstāja darboties un 1992. gadā iesniedza pieteikumu īpašumu tiesību atjaunošanai. Tikai 2008. gadā LELB sāka tiesvedību, prasot Valtaiķu Evaņģēliski luterisko baznīcu nodot LELB īpašumā. Tiesvedība Latvijā izgāja visas instances, un galu galā spriedumā 2016. gadā teikts, ka dievnams nodots LELB rokās. Valtaiķu draudze tajā pašā gadā iesniedza sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) pret Latvijas Republiku (LR) par nepamatotiem reliģiskās brīvības ierobežojumiem. 2022. gada beigās ECT paziņoja, ka uzskata, ka LR ir jāsniedz atbilde draudzes sūdzībai. To LR izdarīja 2023. gada maijā, bet savus tālākos paskaidrojumus draudze iesniedza 2023. gada jūlijā. Gaidām tālāku ECT rīcību.”

Valtaiķu draudzes dievkalpojums Kazdangas pilī. Kreisajā pusē — mācītājs Varis Bitenieks

Kristību dievkalpojums Valtaiķu draudzē

Kristus saka: “Kā mans Tēvs joprojām darbojas, tā arī es darbojos!” (Jņ 5:17) Šie vārdi pārliecina, ka tas, ko mēs Valtaiķos esam darījuši, arī ir Kristus darbs, jo Viņš taču darbojas! Tātad mēs neesam vieni! Mēs tāpat kā Pāvils varam teikt, ka mēs “ikreiz pateicamies, ka gluži pagalam neesam”.

Mūsu draudzē ir kristību skaita pieaugums. Tāpat novērojams, ka cilvēki Latvijā labprāt izvēlas arī kristības mājās, kā tas bija pirmās neatkarīgās Latvijas laikā un vēl pirms tam modē.

Kristības mājās

Dieva Valstības celšanu kavē tas, ka pēc kristībām uz dievkalpojumiem atnāk ļoti maz to cilvēku, kas ir saņēmuši kristību sakramentu. Nevar jau to cilvēkiem pārmest, katram tur būs kāds nopietns iemesls, līdzīgi kā tad, kad Jēzus evaņģēlijā aicināja. Draudzei līdz ar to ziedojumi nepalielinās. Tāpēc milzīgs paldies tiem cilvēkiem, kas ziedo regulāri Dieva Valstības celšanai! Vienalga kādā veidā, no kurienes un cik!

Lai visiem Jēzus Kristus žēlastība un Svētā Gara tuvums ikvienā domā un darbā!

Vīķu dievkalpojumu kopa

Mācītāja Jāna Jēruma–Grīnberga

Kopš 2022. gada vasaras esam noturējuši 13 dievkalpojumus Vīķos, tostarp divus kristību dievkalpojumus; notikušas arī piecas izvadīšanas. Katrs dievkalpojums ir savā veidā unikāls, jo cenšamies iesaistīt norisē pēc iespējas daudz Vīķu saimes locekļu. Tā, piemēram, Pļaujas svētkos Vīķu ļaudis paši pušķoja altāri; novembra dievkalpojumā pieminējām iepriekšējā gadā aizgājušos; Sveču dienā rakstījām savus vārdus uz mazajām svecītēm un pēc tam izvietojām tās uz altāra.

Kristību dievkalpojums

Dievkalpojumus apmeklē apmēram 25 cilvēki — gan Vīķu Rekreācijas centra iemītnieki, gan centra personāls un citi. Mūsu uzticīgā mūziķe ir Līga Siliņa. Pateicība pienākas arī centra vadītājai Iritai Grāverei un visiem, kas gada gaitā ir kuplinājuši un palīdzējuši veidot mūsu lūgšanas Dievam par godu.

Sveču dievkalpojumā — svecīte par katru

āra dievkalpojums centra teritorijā

Zvannieku draudze

Draudzes rakstvede Linda Baļčūne

Zvannieku draudzē svētdienas ir svētku dienas — mājas dievkalpojums, ciemiņi, kopīgas pusdienas un sarunas. Tā kā Zvannieki ir izauguši no Rīgas Reformātu–Brāļu draudzes, ciemos brauc gan tuvāki, gan tālāki ciemiņi no Rīgas. Prāvests emeritus Juris Cālītis un mācītājs Ivo Rode vada mūsu svētdienas ar pacietību, jo esam raibs, enerģisks un brīžiem skaļš pulks.

Ikviens ir mīļi gaidīts svētdienās pl.12 Zvannieku dievkalpojumā!

Svētdienā būs arī gards mielasts

Prāvests emeritus Juris Cālītis un mācītājs Ivo Rode iestāda dievgaldu

Zvannieku saime dievkalpojumā

Prāvests emeritus Juris Cālītis vada dievkalpojumu bērniem

Darbs sociālās aprūpes centrā “Rīga” Kapseļu ielā

Prāvests emeritus Kārlis Žols

Katru otrdienu kā LELBP garīdznieks dodos uz sociālās aprūpes centru “Rīga” Kapseļu ielā, lai apciemotu tur mītošos bērnus, lai būtu bieži vien ne verbālā, bet dvēseliskā komunikācijā ar viņiem, no kuriem daudzi sarunāties ar vārdiem nevar. Tāpat arī svarīgs ir atbalsts — komunikācija ar aprūpes centra darbiniekiem, kas ikdienā strādā ar šiem bērniem.

Bija patiess prieks daļu Kapseļu ielas bērnu un darbinieku sastapt mūsu Dziesmu svētku dievkalpojumā Torņkalnā.

Jāizsaka pateicība LELBP un LELBA par nenogurstošo atbalstu sociālās aprūpes centra “Rīga” bērniem Kapseļu ielā. Ar LELBP un LELBA gādību šie bērni ir saņēmuši gan speciālas šūpoles, gan citu aprīkojumu bērniem ar īpašām vajadzībām.

Sociālās aprūpes centrs “Rīga” Kapseļu ielā ir patiesa un konkrēta LELBP unLELBA kalpošanas vieta.

Atpakaļ uz Gadagrāmatas satura rādītāju