Baznīcas gadagrāmata 2024

Paldies par tādu kalpošanu, kuŗa pamazām spēj pasauli pārmainīt arī tad, ja tas tikai tavs pasaules stūrītis!

Mācītājs Dr. Tālivaldis Ivars Šmits

Es visu spēju Tā spēkā, kas mani dara stipru. (Fil 4:13)

Dzimis 1936. gada 18. septembrī Rīgā, Latvijā
Miris 2022. gada 21. decembrī Vašingtonā, DC, ASV

Tālivaldis Ivars piedzima teoloģijas profesora Dr. Edmunda un Alīdas (dz. Liepiņa) Šmitu ģimenē. Pēc Otrā pasaules kara bēgļu gaitām Vācijā Šmitu ģimene ieradās Sentpolā, Minesotā, ASV tieši laikā, lai Tālis sāktu mācīties vidusskolas 9. klasē. Pēc absolvēšanas Tālis studēja fiziku, matemātiku un elektroinženierzinātnes Minesotas Universitātē Mineapolē, iegūstot bakalaura (1958. g.), maģistra (1962. g.) un doktora (1966. g.) grādu. Specializējies akustikas mācībā, viņš lasīja lekcijas turpat Minesotas Universitātē. 1968. gadā saņēmis darba piedāvājumu no Amerikas Katoļu universitātes Elektroinženieru fakultātes, Tālis ar sievu Annu pārcēlās uz dzīvi Merilandē. Pēc desmit gadiem akadēmiskajā darbā Tālis pārgāja strādāt elektroinženiera darbā privātajā sektorā un vēlāk valdības darbā ASV Patentu birojā.

Tālis pats rakstīja, ka studiju laikā piedzīvoja garīgu izaugsmi — no abstraktas ticības uz personīgām attiecībām ar Trīsvienīgo Dievu. Pagrieziens sākās, iepazīstoties ar Annu, kurai līdzi gāja uz viņas baznīcu. “Ap to pašu laiku sāku lasīt kristīgas grāmatas. (..) Annas un viņas baznīcas ietekmē pat sāku lasīt Bībeli no viena gala līdz otram.”

1967. gadā Tālis ar Annu (dz. Ann Hawkens) slēdza mūža derību. Turpmāk Tālis gāja tālāk savā ticības ceļā ar Annas dedzīgās ticības un mīlestības atbalstu. Viņš beidza LELBA trīsgadīgos Teoloģijas kursus un turpināja teoloģijas studijas Bībeles seminārā Vašingtonā, DC. Viņš saņēma aicinājumu blakus maizes darbam kalpot LELBA un 1976. gadā tika iesvētīts evaņģēlista amatā, bet 1985. gadā ordinēts mācītāja amatā. Mācītājs kalpoja LELBA Austrumu apgabalā par vikāru, pēc vajadzības galvenokārt viesojoties latviešu draudzēs ASV austrumkrastā. Būdams ilggadējs LELBA Ārmisijas nozares vadītājs, Tālis apciemoja misijas lauku Indijā, iepazinās un uzturēja sakarus ar tās vadītājiem, abi ar Annu dāsni atbalstīja ārmisijas darbu.

Tālis piekopa savu latvietību, darbojoties arī latviešu sabiedriskajā dzīvē. Savā laikā vadīja ALA Informācijas nozari, Vašingtonas Latviešu biedrību, bija Mineapoles Latviešu akadēmiskās kopas valdes loceklis un pirmais ASV latviešu republikāņu partijas ģenerālsekretārs.

Šmiti bija aktīvi Vašingtonas draudzes locekļi — Tālis vadīja Bībeles stundas, bija draudzes priekšnieks, vadīja dievkalpojumus mācītāja vakances laikā. Viņam blakus vienmēr bija Anna, kura iemācījusies tekoši runāt latviešu valodā.

Par teoloģiskiem jautājumiem Tālis publicēja rakstus izdevumos “Ceļa Biedrs”, “Saulainā Krasta Vēstis”, “Vaga”, “Svētrīta Zvani” un “Zelta Vārtu Vēstis”.

1986. gada beigās mācītājs Tālivaldis Šmits liecināja par savu ticības ceļu: “Nobeigumā lai paliek Dieva vārdi, kuŗus mans neļaiķa tēvs man deva, doktora eksāmenam gatavojoties, un kas apraksta manu dzīves ceļu: “Es visu spēju Tā spēkā, kas mani dara stipru.” (Fil 4:13) Pat nāve ir uzvarēta. “Kristietim tā ir jauna dimensija,” liecināja mans tēvs slimības laikā. Kapsētā mēs ejam “ar asarām acīs, bet ar prieku sirdī” — mana māmiņa uz nāves gultas teica. Lai Viņam, Trīsvienīgam Dievam, ir gods un slava mūžīgi mūžos!”

(Citāti no mācītāja Tālivalža Šmita liecības, publicētas Vašingtonas draudzes vēstures grāmatā, 1990.)

Mūžīgu mieru, Dievs, dod…

Prāveste Anita Vārsberga–Pāža, LELBA Pārvaldes priekšniece

Atpakaļ uz Gadagrāmatas satura rādītāju

Citas publikācijas sadaļā “In Memoriam”:

Mācītājs Visvaldis Rumpēteris